Glasvezel is een haardunne vezel, bestaande uit glas van een speciale soort. Via deze vezel wordt op zeer snelle en uiterst betrouwbare manier informatie verzonden. De informatie wordt door deze vezel gestuurd door middel van razendsnelle knipperende laserstralen. Signalen zoals tv, telefoongesprekken en up- en downloads via internet worden omgezet in een digitaal signaal.
Het mooie van glasvezel is dat er een zeer hoge snelheid overheen gestuurd kan worden. Op dit moment kan er een snelheid van 1Gbps behaald worden. Echter is de grens van de maximumsnelheid nog niet bekend. Hierdoor is in ieder geval duidelijk dat glasvezel nog jaren mee kan en ruim voldoet in de steeds verder toenemende behoefte aan snel internet.
Kiest u nu voor glasvezel, dan wordt uw woning straks aangesloten op het glasvezelnetwerk. Maar wat kunt u daar nou eigenlijk mee, glasvezel?
Met de komst van glasvezel kunnen wij ongestoord met meerdere apparaten tegelijk online. Dit is handig, want steeds meer apparaten in huis zijn internet nodig. Op onze SmartTV kijken wij een leuke film op Netflix, op onze tablet beantwoorden wij nog even een mail en met onze playstation spelen wij online een toffe game. Met een stabiele en betrouwbare glasvezelverbinding, kan dit allemaal tegelijk. Wel zo makkelijk toch?
Tegenwoordig zijn wij genoodzaakt om steeds langer zelfstandig thuis te wonen. Gelukkig zijn er steeds meer toepassingen beschikbaar die het mogelijk maken om langer in onze eigen vertrouwde omgeving te wonen. Met zogenaamde zorg domotica is het bijvoorbeeld mogelijk om op afstand contact op te nemen met een huisarts, mantelzorgers mee te laten kijken of uw lampen en gordijnen vanuit de stoel te bedienen.
Met een glasvezelverbinding is het tevens mogelijk om vanuit huis te kunnen werken. Met een stabiele up – en download snelheid kunt u eenvoudig grote bestanden versturen, vanuit de cloud werken of een videovergadering bijwonen met deelnemers over de hele wereld.
Met een goede internetverbinding kunnen agrariers daarnaast ook zonder problemen apparatuur als een melkveerobot bedienen.
Onderwijs zonder internet, is net zoals vroeger onderwijs zonder bord of boeken. Voor onderwijs zijn wij in hoge mate afhankelijk van een betrouwbare internet verbinding vanwege de digiborden, het online lesmateriaal uit de cloud en het volgen van school TV. Leerlingen moeten steeds meer oefenstof uploaden en downloaden. Daarnaast moet steeds meer gebruik gemaakt worden van Internet om het antwoord te vinden op allerlei vragen uit het lesmateriaal. Alles is tegenwoordig online te vinden, maar daar heb je wel een goed werkende verbinding voor nodig.